Is regenwater zuiveren de toekomst?
Zelf drinkwater produceren?
Het bleek twee jaar geleden al uit de Grote Waterenquête van het Vlaams Kenniscentrum Water: ruim driekwart van de Vlamingen zou ervoor openstaan om zijn eigen drinkwater te produceren op basis van regenwater. Het goede nieuws is dat dit ook effectief mogelijk is. Regenwater is immers verdampt zuiver water, al bevat het ook veel vuil, aangezien het neervalt op straten, daken en in weilanden. Om van regenwater drinkbaar water te maken, moet het dan ook eerst gezuiverd worden.
Concreet betekent dit dat alle ziekteverwekkende micro-organismen uit het regenwater gefilterd moeten worden. Ook moet het ontdaan worden van ammonium, een stikstofhoudende component afkomstig uit meststoffen.
Hoe regenwater zuiveren?
Om regenwater te zuiveren hebt u een installatie nodig die bestaat uit:
·
een reservoir om het regenwater op te vangen
·
een membraanfilter om micro-organismen tegen te houden
·
een filter om ammonium te verwijderen
·
een pomp
Aan de KU Leuven heeft een onderzoeksgroep al een laboratoriumopstelling om regenwater te filteren gemaakt en met succes uitgetest. Maar op een commercieel verkrijgbare installatie is het nog even wachten. Volgens professor Ilse Smets van de KU Leuven zou zo’n installatie ongeveer 2.000 euro kosten.
Heerlijk zacht drinkwater
Of regenwater zuiveren inderdaad de toekomst is, valt dus nog te bekijken. Toch kunt u flessenwater gerust nu al achterwege laten. Kraantjeswater is immers net zo gezond en stukken goedkoper. Als u uw leidingwater onthardt, geniet u bovendien van een heerlijk zachte smaak. En om uw kleding te wassen, te dweilen en uw toilet te spoelen, kunt u gewoon (ongezuiverd) regenwater gebruiken.
Meer informatie over water ontharden? Neem gerust contact met ons op.