Koffiezetten als een heuse barista? Ontdek onze tips!

koffiezetten als een heuse barista ontdek onze tips

Bent u ook zo iemand die geen dag voorbij laat gaan zonder een heerlijk kopje koffie? U bent lang niet de enige! Koffiezetten en -drinken zijn vandaag een echte ‘way of life’ geworden. Heel wat mensen halen dan ook een quasi-professionele koffiezetmachine in huis en voelen zich een heuse barista. Maar hoe maakt u van uw dagelijkse ‘bakje troost’ een echt topmoment? Ontdek onze tips voor de lekkerste koffie.

Iedereen barista?

Een barista is een specialist in het bereiden en serveren van koffie. Vaak zijn ze ook onderlegd in latte art: het creëren van figuurtjes in het melkschuim op bijvoorbeeld een cappuccino.

Met de ‘boom’ van de koffiecultuur is de aandacht voor het ambacht van de barista’s de jongste jaren enorm toegenomen. Zo worden er bijvoorbeeld kampioenschappen voor barista’s georganiseerd. En heel wat koffieliefhebbers willen de ‘koffiehuiservaring’ graag ook thuis creëren.

1. Kies het juiste toestel

Oké, een toestel met pads kan handig zijn, maar weet dat een echte barista zweert bij een apparaat waarmee het mogelijk is om koffie onder hoge drukte bereiden. Voor een espresso en aanverwante koffies zoals een cappuccino zijn stoomdrukonontbeerlijk.

2. Maal je koffie volgens de regels van de kunst

Uiteraard begint goede koffie bij de juiste bonen. Kies altijd voor hele bonen, want op voorhand gemalen koffie heeft al de meeste van zijn aroma’s verloren. Koffiemalen doet u net voordat u koffie gaat zetten.

Gebruik altijd een koffiemaler met platte of conische maalschijven, geen messen of bladen. Maalschijven zorgen voor een consistente maalfijnheid, waardoor het water beter door het koffiepoeder zal lopen. De overschot van uw koffiebonen bewaart u in een luchtdichtedoos.

3. Gebruik gefilterd water

Naast bonen is water natuurlijk het belangrijkste bestanddeel van koffie. Voor het beste resultaat gebruikt u gefilterd water (zacht water). Een teveel aan kalk en magnesium in het water zorgt namelijk voor een vlakke tot zelfs een modderige smaak. Wilt u uw barista achterna? Installeer dan een waterontharder bij u thuis.

Ook de temperatuur van het water dat u gebruikt is cruciaal. Water van 90 à 96°C is ideaal. Heter water verbrandt de koffie, terwijl kouder water minder aroma’s opneemt.

4. Vermijd suiker

Bent u een zoetebekje? Dan wilt u misschien graag suiker in uw koffie. Weet wel dat suiker de eigenlijke smaak van uw koffie verdoezelt. Alleen slechte koffie wordt beter van suiker. Voor echte barista’s is suiker dan ook uit den boze.