Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Hydrosoft 100M waterontharder detail

Echte of vermeende nadelen?

We kunnen u al meteen geruststellen: veel nadelen heeft een waterontharder tegenwoordig eigenlijk niet. Wel heersen er bepaalde vooroordelen. Daarnaast hadden waterontharders vroeger een aantal nadelen, waarvoor inmiddels al de nodige oplossingen bestaan. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

1. De smaak van zacht water

Een waterontharder haalt opgeloste kalk uit het leidingwater. Het resultaat is zacht water, dat geen kalkaanslag veroorzaakt, de levensduur van huishoudtoestellen verlengt, de werking van schoonmaakproducten verbetert en zoveel meer.

Toch is er één klein nadeel aan zacht water: het smaakt een beetje anders dan hard water. Al hoeft dat zeker geen probleem te zijn, aangezien de smaak snel went. Heel wat mensen vinden zacht water na verloop van tijd zelfs lekkerder dan hard water.

2. De prijs van een waterontharder

Een waterontharder heeft natuurlijk een prijskaartje, maar dat valt bijzonder goed mee. In het gamma van Hydro@Home vindt u verschillende types waterontharders in verschillende prijscategorieën. Zo is een Simplex-waterontharder, het eenvoudigste type, al verkrijgbaar vanaf € 1.195 (de aanbevolen consumentenprijs exclusief btw en plaatsing).

Daarnaast moet u rekening houden met de kosten voor het zoutverbruik. Ook hier kunnen we u geruststellen: de toestellen van Hydro@Home behoren tot de zuinigste op de markt.

U mag er trouwens niet van uitgaan dat een waterontharder alleen geld kost: u kunt er namelijk ook mee besparen. Zo hoeft u minder shampoo, zepen en wasmiddelen te kopen, aangezien deze met zacht water beter schuimen en dus ook beter werken. Daarnaast bespaart u op producten om kalk weg te poetsen. Die worden met een waterontharder in huis immers overbodig.

3. De ruimte die een waterontharder inneemt

Mensen die klein behuisd zijn, denken soms ten onrechte dat ze te weinig plaats hebben om een waterontharder te installeren. Maar met een compact toestel hebt u dat probleem niet. Het gamma van Hydro@Home omvat zelfs toestellen die u makkelijk in een kast of onder een schapkunt installeren.

4. Geen zacht water tijdens het regenereren

Een waterontharder maakt gebruik van harsen om zacht water te produceren. Wanneer deze harsen verzadigd zijn, moeten ze regenereren met pekelwater, een oplossing van zout en water. Tijdens dit proces is er eventjes (ongeveer een kwartiertje) geen zacht water. Op zich hoeft dat geen groot probleem te zijn, maar als u dit liever niet hebt, dan kunt u kiezen voor een Duplex-waterontharder. Dat is een toestel met twee harsflessen, dat 24 uur op 24 zacht water garandeert. Terwijl de ene harsfles regenereert, werkt de andere gewoon voort.