Dit moet u weten voordat u een waterverzachter installeert

dit moet u weten voordat u een waterverzachter installeert

1. Het type ontharder

Tegenwoordig zijn er verschillende types waterverzachters op de markt, elk met hun eigen installatieprocedure. Zo zijn er magnetische waterontharders, ontharders die werken met CO2, en ga zo maar door. Allemaal hebben ze de bedoeling om de kalk in leidingwater te neutraliseren, maar de enige toestellen die de kalk effectief uit het water verwijderen, zijn waterontharders die werken op basis van ionenuitwisseling. Dit zijn ontharders die zout nodig hebben voor de regeneratie van de harsen in het toestel. Houd er dus rekening mee dat u ruimte moet voorzien voor de installatie van het zoutreservoir.

2. De plaats waar u het toestel installeert

Een waterverzachter installeert u het best kort na de waterteller en vóór de eerste aftakkingen. Zo voorziet u de hele woning van zacht water. Wil uw klant toch een kraantje met hard water, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien, dan kunt u daarvoor een aftakking maken vlak voor de ontharder.

3. De afvoer

Bij de installatie van een waterverzachter moet u in de buurt van het toestel een afvoer voorzien. De afvoerslang van de ontharder kan tot vijf meter ver gaan en twee meter hoog, maar daarna moet het spoelwater vanzelf kunnen wegstromen.

Installeert u de waterverzachter in een kruipruimte of meterput, dan kunt u de afvoerslang in een aanpalende of bovenliggende ruimte aansluiten.

4. Simplex of Duplex?

Afhankelijk van het waterverbruik, de waterhardheid, het aantal bewoners en het aantal badkamers in de woning kan de klant kiezen voor een Simplex- of Duplex-model. Het grote voordeel van een Duplex is dat zo’n toestel 24/24 zacht waterlevert en dat uw klant er een dubbel debiet van tot 2.600 liter zacht water per uur mee haalt.

5. Apart zoutreservoir of niet?

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan uw klant een compact ‘all-in-one’ toestel kiezen, zoals een Escalda (Simplex all-in-one) of een Morava (Duplex all-in-one). Is er wat meer ruimte beschikbaar, dan is het een optie om een los en groter zoutreservoir te kiezen. Zo hoeft uw klant het zout minder vaak bij te vullen.

Waterverzachter installeren: zo gaat u te werk

Onze installatievideo toont u precies welke stappen u moet doorlopen bij de installatie van een Delta-waterverzachter.