Eerste hulp bij problemen met uw waterontharder

eerste hulp bij problemen met uw waterontharder

Hebt u een waterontharder in huis gehaald om af te rekenen met hard water? Prima! Maar wat als het toestel het laat afweten en er water vol kalk uit uw kranen stroomt? Uw comfort gaat erop achteruit, de levensduur van uw huishoudtoestellen verkort en ze verbruiken meer energie (kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat ze minder efficiënt werken). De koe bij de horens vatten is dus de boodschap! De meest voorkomende storingsfactoren hebben vaak een externe oorzaak, waardoor u ze zelf snel kunt oplossen. Ontdek onze checklist en maak meteen komaf met problemen met uw waterontharder.

1.Is uw waterontharder correct aangesloten?

Als bij het eerste gebruik blijkt dat u geen zacht water krijgt, dan is het toestel mogelijks niet juist aangesloten. Check zorgvuldig alle leidingen en aansluitingen, terwijl u de installatiegids bij de hand houdt. Wilt u hier liever niet zelf aan beginnen, of wilt u dit probleem gewoon vermijden? Dan is het verstandig om een beroep te doen op een erkend installateur.

2.Is de harsfles aan het regenereren?

Als de harsfles in de waterontharder zijn capaciteit bereikt heeft en de harsen verzadigd zijn, moet de fles even regenereren. Dat duurt zo’n 15 minuten en tijdens deze periode krijgt u geen zacht water.

Wilt u dit liever voorkomen? Kies dan voor een waterontharder met twee harsflessen, wat niet alleen de capaciteit vergroot, maar ook 24/24 zacht water garandeert.

3.Is het zout op?

Een derde mogelijke oorzaak van problemen met uw waterontharder is de hoeveelheid zout. Als u geen zacht water krijgt, doet u er dan ook goed aan te controleren of uw voorraad regeneratiezout op is. Blijkt dit de boosdoener, dan hoeft u niet veel te doen om uw problemen op te lossen: gewoon bijvullen, en uw waterontharder is weer helemaal klaar om uw badkamer tegen kalk te beschermen.

4.Is het zout samengeklonterd?

Check tot slot of het zout geen harde koek geworden is. Let op: het zout kan vasthangen aan de wanden van de behuizing, waardoor het niet naar beneden zakt. De oplossing is eenvoudig: breek de zoutkoek in stukken en duw het zout naar beneden.

Problemen niet opgelost? Neem contact op

Hebt u de oorzaak van het probleem niet kunnen detecteren? Neem dan een kijkje bij onze lijst met extra aandachtspunten, of neem meteen contact op met een installateur in uw buurt.