|

Hydrauliek: ontdek de werking van onze waterontharders

hydrauliek ontdek de werking van onze waterontharders

Toestellen om water te ontharden werken vaak op elektriciteit, maar voor de Hydro@Home-waterontharders is er helemaal geen stroom nodig. Hoe ze dan wel werken? Via hydrauliek. We geven hierbij graag een woordje uitleg.

Wat is hydrauliek?

Hydrauliek of hydraulica is een aandrijftechniek die gebruikmaakt van de druk in vloeistoffen, ook wel hydraulische druk genoemd. Hydraulica kent verschillende toepassingen: in pompen, kleppen, ventielen en motoren. Het wordt vooral gebruikt in werktuigen en auto’s. Maar hydrauliek kan ook de basis vormen voor het werkingsmechanisme van toestellen voor thuisgebruik, zoals onze waterontharders!

Enkel regenereren wanneer nodig

Als de harsen in een waterontharder verzadigd zijn, moeten ze gespoeld (geregenereerd) worden. De regeneratie van elektrische waterontharders gebeurt op vaste tijdstippen. Een elektrische klok geeft daarvoor het signaal, ongeacht of de onthardingscapaciteit van het toestel volledig bereikt is of niet. We hoeven u niet te vertellen dat zo’n systeem voor onnodig zout- en waterverbruik zorgt.

Bij een hydraulische ontharder daarentegen start de regeneratie zodra hij zijn volledige capaciteit bereikt heeft, ongeacht het tijdstip. De accurate waterteller in de Hydro@Home-waterontharders registreert met andere woorden elk verbruik en zorgt ervoor dat de waterontharder enkel regenereert als de onthardingscapaciteit bereikt is. Zodra die capaciteit bereikt is, openen kleine klepjes in de stuurkop die een druksignaal geven, waardoor de regeneratie start.

Alle fases van de regeneratie – van het aanzuigen van pekelwater en het spoelen van de harsen tot het opnieuw vullen van de zoutbak met water – worden aangestuurd door de waterteller die draait en de druksignalen die starten en stoppen. Het hele proces wordt dus simpelweg gestuwd door het water in de waterleiding en de druk die daarop zit.

De voordelen van een hydraulische waterontharder

Een hydraulische waterontharder heeft niet alleen een zeer specifieke werking: hij biedt ook specifieke voordelen:

  • geen stroomverbruik, wat hem een zeer ecologische keuze maakt
  • geen stopcontact in de buurt van het toestel nodig
  • geen onnodige regeneraties
  • het toestel programmeren is niet nodig
  • het toestel raakt niet ontregeld bij stroomuitval

Wat dan met drukverlies?

De druksignalen in de Hydro@Home-waterontharder nemen geen druk weg van uw waterleiding. De grootste oorzaak van drukverlies bij elke waterontharder is de grootte van het apparaat waar het water door moet – en meer specifiek de grootte van het harsvolume waar het water door moet. Hoe groter het harsvolume, hoe meer weerstand het water ondervindt in de ontharder.

Door de gepatenteerde technologie heeft een Hydro@Home-waterontharder slechts 3 liter hars nodig per harsfles, waardoor het drukverlies verwaarloosbaar is. Een traditionele huishoudelijke ontharder bevat al snel 10 tot 15 liter hars, wat gepaard gaat met een veel hoger drukverlies.

Lees meer…