|

Kraanwater drinken: meer dan zomaar een hype

kraanwater drinken meer dan zomaar een hype

Natalia, Tom Waes, Sean Dhondt, Walter Grootaers, … U hebt ze een tijd geleden ongetwijfeld gezien: de rits BV’s die met de hashtag #ikdrinkkraanwater op de sociale media een lans braken voor – welja – het drinken van kraanwater. Een schitterend initiatief dat zeker navolging verdient, want kraanwater drinken is gezond en kent tal van voordelen. Een woordje uitleg …

Trendy, maar ook duurzaam, gezond en goedkoop

Kraanwater drinken is bijzonder hip tegenwoordig. Dat bewijst niet alleen de campagne met de BV’s, ook de vele herbruikbare waterflessen die je overal ziet opduiken zijn er de getuigen van. Maar kraanwater mag gerust nóg aan populariteit winnen. Zo is het heel wat duurzamer dan mineraalwater uit flessen omdat het zonder verpakking tot bij u thuis wordt geleverd. Water bottelen en transporteren heeft een hoge milieukost, die u zo makkelijk kunt vermijden.

U hoeft zich trouwens geen zorgen te maken: kraanwater is op z’n minst even veilig als water uit flessen. In België wordt leidingwater op maar liefst 67 punten gecontroleerd. U kunt er dan ook zeker van zijn dat kraanwater geen schadelijke stoffen bevat en dat u er niet ziek van kunt worden.

Ten slotte nog een heel belangrijke reden om de voorkeur te geven aan kraanwater: het is véél goedkoper dan flessenwater. Om u een idee te geven: als u elke dag één liter kraanwater drinkt, bespaart u op die manier zo’n 200 euro per jaar.

Onze tips voor het lekkerste kraanwater

Dan is er natuurlijk nog de smaak van kraanwater. Als u gewend bent om flessenwater te drinken, vreest u misschien dat die u niet zal bevallen. Laat dat vooroordeel u niet tegenhouden, want kraanwater kan écht lekker zijn.

Hebt u deze tips al eens geprobeerd?

  • Laat uw glas water eventjes rusten voordat u ervan drinkt. Zo kan de eventuele chloorgeur en -smaak die u misschien vreest vervliegen.
  • Doe een druppeltje citroen- of limoensap in uw water. Zo krijgt u een heerlijke frisse dorstlesser. Ook met verse muntblaadjes, gember of komkommerschijfjes en citroengras kunt u uw kraanwater ‘pimpen’.
  • Hebt u liever bruiswater? Er zijn toestellen op de markt waarmee u aan kraanwater koolzuurgas kunt toevoegen.
  • Ten slotte kunt u met kraanwater ook heerlijke ijsthee of een vruchtencocktail maken.

Wilt u uw leidingwater nóg lekkerder maken? Dan is de installatie van een waterontharder zeker een aanrader. Water waar de kalk uitgefilterd is, heeft namelijk een veel zachtere smaak dan hard kraanwater. Zo wordt uw drinkwater extra lekker, maar ook uw koffie, thee en andere bereidingen.