Werkt wasmiddel echt als een waterontharder?

werkt wasmiddel echt als een waterontharder

De gevaren van kalkaanslag

Kalkaanslag in huishoudtoestellen zoals wasmachines ontstaat bij de verhitting van hard water. Dat is water waarin een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten is opgelost. Kalkaanslag kan zich vastzetten op het verwarmingselement van uw toestel. Dat zorgt niet alleen voor een hoger energieverbruik; te veel kalkaanslag kan uiteindelijk ook tot een defect toestel leiden.

Een waterontharder vermijdt kalkaanslag

Een waterontharder installeren is de makkelijkste én beste manier om komaf te maken met kalkaanslag in uw wasmachine. Als u zo’n toestel in huis haalt, heeft u geen dure antikalkproducten meer nodig én u geniet ook van de talloze andere voordelen van zacht water.

Wasmiddelen breken kalk af

Maar ook de producten die u gebruikt om te wassen, helpen in de strijd tegen kalkaanslag. De meeste wasmiddelen bevatten namelijk ‘zeolieten’. Dat zijn stoffen die kalk tegengaan.

Even een beetje chemie. Wasmiddelen bevatten oppervlakte-actieve stoffen die de vuildeeltjes op uw kleding kunnen losweken. Dat wordt evenwel bemoeilijkt door de calciumionen in hard water, die een aantrekkelijk koppel vormen met de negatief geladen oppervlakte-actieve stoffen. Om dat effect tegen te gaan, voegen fabrikanten dus zeolieten aan hun wasmiddel toe.

Zeolieten zijn kristallijne, gehydrateerde aluminiumsilicaten die onder meer natrium, kalium, magnesium en calcium bevatten. In uw wasmachine ontstaat er een proces dat de natriumionen van het zeoliet vervangt door de calciumionen uit het harde water. Op die manier wordt het water een stuk zachter en verkleint het risico op kalkaanslag. In dat opzicht hebben wasmiddelen dus inderdaad hetzelfde effect als een waterontharder.

Let wel: voor het beste resultaat is de dosering van uw wasmiddel erg belangrijk. Afhankelijk van de hardheid van uw water, moet u namelijk meer of minder wasmiddel gebruiken. De juiste info hierover vindt u op de verpakking van uw wasmiddel.

Kiezen voor een waterontharder

Wilt u kalkaanslag geen enkele kans geven? Kies dan voor een waterontharder. Neem gerust contact op met onze experts voor meer informatie.