Ketelsteen: verwijdert een waterontharder ook oude kalkaanslag?
Wat is ketelsteen?
Ketelsteen is niets anders dan de typische kalkaanslag die u vaak aantreft rond de verwarmingselementen van huishoudtoestellen zoals waterkokers of wasmachines. Ketelsteen dankt zijn naam aan de ketels van oude stoommachines, waarin het vroeger vaak te zien was.
Chemisch gezien gaat het om kalksteen of CaCO3. Ketelsteen ontstaat bij het verwarmen van hard water, waarin veel calcium- en waterstofcarbonaat-ionen zitten. Bij die verhitting komt er CO2 vrij en slaat de kalk neer onder de vorm van calciumcarbonaat. In hard water zitten trouwens ook veel magnesium-ionen, die neerslaan onder de vorm van magnesiumcarbonaat, maar dat wordt geen ketelsteen genoemd.
Een waterontharder vermijdt kalkaanslag
Hebt u geen zin om voortdurend kalkaanslag weg te poetsen van uw kranen en badkamertegels? En wilt u niet dat uw huishoudtoestellen het vroegtijdig begeven of dat uw leidingen verstopt raken? Dan is het een uitstekend idee om een waterontharder te installeren. Daarmee geniet u namelijk van zacht water, dat nauwelijks calcium en magnesium bevat. Deze mineralen kunnen dus ook niet neerslaan en uw keuken- en badkamer ontsieren, voor verstoppingen zorgen of de werking van uw toestellen in het gedrang brengen.
Hebt u al last van kalkaanslag? Dan zal die niet verdwijnen louter door zacht water te gebruiken. Calciumcarbonaat lost immers niet zomaar op in warm water. Wel kunt u de ketelsteen wegpoetsen met een mengsel van azijn en warm water. Wat de producenten ook beweren: dure schoonmaakproducten zijn hiervoor niet nodig.
Om ketelsteen geen enkele kans te geven, doet u er dus goed aan om meteen een waterontharder te installeren als u een nieuwe woonst betrekt. Met de waterontharders van Hydro@Home zit u in elk geval goed: onze toestellen zijn zo ontworpen dat ze in elke woning passen, zelfs in kleine appartementen of studentenkamers. Weet u niet welke waterontharder u moet kiezen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.