Water zuiveren of ontkalken: wat is het verschil?
Misschien hebt u er nog nooit bij stilgestaan, maar er bestaan verschillende soorten waterbehandelingen. Zo is water zuiveren en water ontkalken niet hetzelfde. Maar waar zit dan precies het verschil? U ontdekt het in dit artikel.
Wat is waterzuivering?
Waterzuivering is een bijzonder algemene term. Het staat voor het verwijderen van stoffen uit water. Elke stof die geen H2O is, kan in principe uit het water gefilterd worden. Waterzuivering bestaat in verschillende gradaties, van natuurlijke zuivering – water heeft namelijk een zelfreinigend vermogen – tot kunstmatige zuivering door de mens.
Bij het zuiveren van water maken we ook een onderscheid tussen het verwijderen van vast materiaal en het verwijderen van opgeloste stoffen.
Ten slotte kan waterzuivering ook ingedeeld worden volgens de zuiverheidsgraad na de behandeling: van matig schoon tot zeer zuiver. Water dat nagenoeg volledig vrij is van verontreinigingen wordt ultrapuur water genoemd. Zulk water heeft een pH-waarde van 7 en wordt vooral gebruikt in industriële toepassingen.
Natuurlijke vs kunstmatige waterzuivering
Water in de natuur bevat tal van micro-organismen. Die zorgen ervoor dat de afvalstoffen in het water na verloop van tijd vanzelf worden afgebroken. Omdat de meeste micro-organismen voor het verteren van afvalstoffen in het water zuurstof nodig hebben, zal waterzuivering makkelijker verlopen in goed belucht water met een hoge zuurstofconcentratie dan in stilstaand of warm water.
Een andere vorm van natuurlijke waterzuivering is bezinking: vaste materialen in het water die door hun gewicht na verloop van tijd naar de bodem zinken
Voor heel wat toepassingen, zoals afvalwaterzuivering of drinkwaterzuivering, volstaat natuurlijke zuivering niet. Dan zijn er extra, kunstmatige zuiveringsmethoden nodig om onzuiverheden uit het water te filteren. Mogelijke technieken zijn onder meer beluchting, zandfiltratie of desinfectie met chloor, ozon of UV-licht.
Water ontkalken = water ontharden = water verzachten
Als we spreken over het ontkalken, ontharden of verzachten van water, dan hebben we het over een specifieke vorm van waterzuivering, waarbij er mineralen zoals calcium en magnesium uit het water gefilterd worden.
Deze stoffen zijn niet schadelijk voor de gezondheid en het is dan ook geen enkel probleem dat ze voorkomen in drinkwater, toch heeft hard water ook tal van nadelen. Wanneer water dat rijk is aan calcium en magnesium verwarmd wordt of wanneer het in contact komt met de lucht, zal het namelijk kalkafzetting veroorzaken. En dat is uiteraard nefast voor uw leidingen, uw huishoudapparaten, uw kranen en de wanden in uw badkamer en keuken. In regio’s met hard leidingwater is een huishoudelijke waterontharder dan ook geen overbodige luxe.
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!