Energie besparen: ook een waterontharder helpt u daarbij!

warmte element wasmachine kalkaanslag

U leest het dagelijks in de kranten: energiezuinig wonen is tegenwoordig een ‘hot topic’. Door spaarzaam om te gaan met onze natuurlijke energiebronnen slaat u twee vliegen in één klap: u doet het milieu een plezier én kunt flink besparen op uw energiefactuur. Wist u trouwens dat u ook energie kunt besparen door de een waterontharder te installeren? Benieuwd hoe dat precies zit? U ontdekt het in dit artikel!

Verschillende manieren om energie te besparen

Als u een nieuwe woning wil bouwen of een bestaande woning gaat verbouwen, hebt u zich ongetwijfeld al verdiept in de verschillende manieren om energie te besparen. Een degelijke isolatie van uw dak, zoldervloer, muren en vloer zijn een absolute must. Daarnaast is de keuze van uw verwarmingssysteem cruciaal. Vandaag verliezen fossiele brandstoffen almaar meer terrein ten voordele van duurzamere systemen zoals warmtepompen of zonneboilers.

Verder kunt u overwegen om zonnepanelen te plaatsen om zo zelf in te staan voor de productie van (een deel van) uw eigen energie. Dergelijke installaties brengen natuurlijk een zekere investeringskost met zich mee, maar ze verdienen zichzelf na verloop van tijd vlot terug.

Vermijd kalk, vermijd rendementsverlies

Maar hoe past een waterontharder in dat plaatje? Welnu: veel verwarmingssystemen maken gebruik van water en dan kan kalk problemen veroorzaken. Dat is het geval bij elk toestel dat water verwarmt, denk maar aan een boiler, koffiezet, vaatwasmachine, wasmachine, waterkoker, stoomstrijkijzer, steamer, … Kalkaanslag op de verwarmingselementen van zulke toestellen zorgt voor een rendementsverlies. Dat komt doordat kalk een isolerende werking heeft. 3 mm kalkaanslag geeft al snel een rendementsverlies van 15%, bij 6mm is dat 50%.

Minder kalkaanslag betekent dan ook een lagere energierekening. Onze tip: door een waterontharder te installeren bent u altijd verzekerd van zacht water met weinig tot geen kalk.

De vele voordelen van een waterontharder

Een waterontharder in huis halen is trouwens sowieso een slim idee. Niet alleen om energie te besparen, maar ook om het comfort in uw woning te verhogen.

Een greep uit de vele voordelen:

  • Uw huishoudtoestellen gaan veel langer mee.
  • Schoonmaken wordt makkelijker.
  • Uw wasgoed voelt zachter aan.
  • Uw vaat glanst meer.
  • Shampoos en douchegels werken beter.
  • Koffie en thee smaken beter.

Bent u geïnteresseerd in een waterontharder bij u thuis? Neem dan snel contact op!